Egészségügyi helyzetkép – Ismerje meg munkavállalói egészségi állapotát!

Egészségügyi helyzetkép

Ismerje meg munkavállalói egészségi állapotát!

Magyarországon a dolgozók több mint fele krónikus betegségben szenved, de mit jelent ez egy vállalat életében? Improduktív munkavállalók sokaságát és ezzel arányosan kevesebb nyereséget. Emiatt nagyon fontos, hogy felmérjük dolgozóink egészségi állapotát.

Egy sikeres vállalatnak szüksége van egy jól átgondolt és felépített egészségkultúrára. Ennek első lépése, hogy pillanatfelvételt kell készíteni a dolgozók egészségi állapotáról, fel kell mérni a problémákat és az igényeket, akár egy anonim, standardizált kérdőív kitöltésének keretein belül, melyek már alkalmasak a diagnosztikára, egy-egy tünet, tünetegyüttes felmérésére, diagnózis felállítására. Ez egy nagyon jó kiindulópont ahhoz, hogy a széles piaci kínálat legmegfelelőbb egészségbiztosítási termékét válasszuk ki dolgozóink számára és ezáltal vállalati szintű stratégiai prioritássá tegyük a vállalati egészségkultúra kialakítását, hiszen ezen adatok elemzése után kerül megtervezésre az adott vállalat egészségprogramja. Ez nemcsak az egyén szintjén jelenik meg és eredményez motiváltabb, produktívabb és nem utolsósorban kevesebbet betegeskedő dolgozókat, hanem egyfajta értékteremtő intézkedés is, hiszen pénzügyi oldalról nézve magasabb bevételt generálunk vele, valamint egy sokkal pozitívabb brand image alakul ki a vállalatról. Az egészségprogram megtervezése után ennek megvalósításához kell a megfelelő szakértőket felkeresni és a programba bevonni. Mentálhigiénés szakember, gyógytornász, pszichológus mind segítségünkre lehet a dolgozók megfelelő közérzetének kialakításában, továbbá meg kell találnunk azt a szakembert is, aki hozzáértésével mind pénzügyi, mind stratégiai szempontból a számunkra legkedvezőbb egészségbiztosítási ajánlatot adja. Ezt követően pedig már csak a program megismertetése és népszerűsítése a feladatunk.

A health screening shot („egészségügyi szűrés”) irányába való felsővezetői elkötelezettség láthatjuk tehát, hogy mindig megtérül. Ráadásul ezen adatok birtokában a döntéshozók könnyebben hajtanak végre munkavállalókat érintő döntéseket, mint például a munkakörök átszervezése, azon munkavállalók kiválasztása, akik számára továbbképzést, tréningeket célszerű biztosítani, ami a most oly ismert fogalom, a burnout („munkahelyi kiégés”) egyik legjobb kezelési módszere. Bizton elmondhatjuk tehát, hogy több probléma elkerülhető vagy orvosolható egy jó vállalati egészségkultúrával, ami minden szempontból megtérülést eredményez hosszútávon.

A fenti megfontolások hívták életre a vállalati egészségbiztosítási programjainkat. Szakértői csapatunk az Önök vállalatát mindenben segíti, kezdve az egészségügyi szűrővizsgálatok leszervezésétől, a sürgős diagnosztikai és egyéb vizsgálatok lebonyolításáig. Együttműködésünk keretében végig kísérjük partnercégeink életét, és akkor és abban segítünk, amire leginkább szükség van. Hiszen ne feledjük: a dolgozók egészsége a legjobb vállalati befektetés.

Készíthetünk az Önök vállalatának is egy egészségügyi helyzetképet?