Munkahelyi jóllét – avagy hódít a vállalati Wellbeing program

Wellbeing

Fizikai és szellemi kipihentség, kiegyensúlyozott és boldog élet. Erre vágyunk mindannyian és ebben segít nekünk a Wellbeing program. Ismerjük hát meg!
Az Egyesült Királyságból indult hódító útjára, melynek köszönhetően munkavállalók sokasága érte le a produktívabb munkavégzés mellett a jó közérzetet is. Miért is fontos ez annyira vállalati szemszögből?

Fel kell ismernünk azt az összefüggést, miszerint az egyén jóléte nemcsak fizikai, de szellemi állapottól és a környezettől is függ. A testünk mellett az agyunkra is vigyázva egy sokkal boldogabb, felszabadultabb életet élhetünk, mely a munkavégzés színvonalát jelentős mértékben növeli, ezzel egyenes arányban pedig magasabb profitot eredményez vállalati szinten.

Minden munkavállalónak – munkáltatói segítséggel – meg kellene találnia a Relax, Recharge, Reset, azaz a pihenés, feltöltődés, regenerálódás módját. Ezeket a szempontokat elérve és folyamatosan alkalmazva érhetjük el agyunk és testünk legjobb teljesítményét, ezáltal egy biztonságos, élvezetes és termelékeny mindennapi életet is.

Pihenés

A pihenés elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Kellő pihenés után sokkal kreatívabbak vagyunk, és jobban teljesítünk. Kulcsfontosságú vezetőként, hogy már a korai jelekből felismerjük, ha munkavállalóink stressztől terheltek. A sport, a wellness, a jóga, a meditáció egyaránt csökkentheti a stressz szintjét. Ezeket akár heti 1 alkalommal bevezethetjük délutáni órákban a munkahelyen is. Hihetetlen támogató ereje van például egy közös jóga edzésnek, amire egyébként nem érne oda a leterhelt munkavállaló, de ezáltal, hogy ott helyben vagy egy nagyobb tárgyalóban vagy közösségi térben, könnyen részt tud venni és másnap garantáltan energikusabban érkezik a munkába.

Feltöltődés

Esszenciális, hogy időben befejezzük a munkát, mert csak így lesz alkalma agyunknak és testünknek pihenni, eleget aludni és másnap frissen és energikusan folytatni. Agyunk megújulását az alvás segíti, így alapvető fontosságú a folyamatos jó közérzethez, egészséghez. Vezetőként sokat tehetünk azzal is, ha este 6 óra után már nem küldünk több e-mailt a szűk határidős feladatokkal, mert pontosan a lelkiismeretes munkavállaló lesz az, aki megválaszolja, és ha ez rendszeressé válik, esélye sem lesz hét közben regenerálódni, ami egy idő után kiégéshez vezet. Ugye nem szeretnénk pont a legjobb munkaerőnket elveszíteni?

Regenerálódás

Engedjünk meg magunknak óránként 5-10 perc pihenőt! Ezek a rendszeresen beiktatott rövid szünetek segítik az agy jól megérdemelt pihenését, feltöltődését. Lehet ez egy rövid, nem monitor előtt töltött időszak, egy finom kávé, gyümölcsturmix vagy akár egy röpke séta is.

A dolgozói jóllét támogatása és fejlesztése fontos tényező kell, hogy legyen egy vállalat életében, hiszen a munkavállalók érzékenyek arra, hogy a cég milyen mértékben értékeli munkájukat, hozzájárulásukat a vállalat eredményes, magas profitot elérő működéséhez, valamint mennyire törődik az egyéni jólétükkel.
A vállalatok széles palettáról választhatnak a dolgozói jólét támogatása terén, hiszen például egy egyszerű ötletbörzétől az orvosi szűréseken, egészségügyi juttatásokon át számos lehetőség kínálkozik előttük.

Minden cég számára ajánlott a vállalati kultúra részévé tenni a dolgozók egészséges munkakörnyezetének kialakítását és a jogszabályi kötelezettségeken túli egészségmegőrző programok valamelyikének biztosítását, proaktívan elébe menni a felmerülő igényeknek és megtalálni a megfelelő megoldásokat, hiszen az elégedett, egészséges munkavállaló a vállalat sikerességének legfőbb kulcsa.

Szakértői csapatunk részletesen áttekinti a piaci lehetőségeket, összesíti a vállalat helyzetéhez igazodó programokat, javaslatot tesz a legmegfelelőebb kiválasztására és folyamatos támogatást nyújt a bevezetéshez és a fenntartás alatt is.

Kérjen konzultációt szakértő csapatunktól!

[caldera_form id=”CF5d7132c571d76″]