, ,

Számos új, extra szolgáltatással bővültek az egészségbiztosítások – ez is a COVID eredménye

A PP Konferencia által szervezett KKV-AKADÉMIA májusi top-témája a koronavírus utáni időszak legfrissebb munkaerőpiaci trendjeinek elemzése volt. A rendkívül színvonalas konferencia átfogó, tudományos igénnyel, ugyanakkor a mindennapi gyakorlatban is jól alkalmazható tippekkel és “best practice” esettanulmányokkal igyekezett bemutatni a munkavégzés terén zajló paradigmaváltást.

Meghívott előadóként, az egészségbiztosítások szakértőjeként magam is részt vettem a rendezvényen, ahol a prezentációm során elsősorban a poszt-covid szolgáltatásokról igyekeztem részletes képet bemutatni az érdeklődő közönségnek.

Az előadás teljes videófelvétele az Ön számára most ingyenesen visszanézhető itt:

Aki HR-vezetőként vagy ügyvezetőként dolgozik, az jól tudja, a koronavírus, és a nyomában járó felfordulás olyan változásokat generált a munkaerőpiacon, amely alapjaiban forgatta fel az elmúlt évtizedek trendjeit.

A mentális sérülések megugrása és a munkaadó vállalatok iránti elköteleződés drasztikus csökkenése, a csapatmunka korábbi lehetőségeinek szinte teljes szétesése új kihívások elé állította a HR-osztályokat és a vezetőket. Korábban elképzelhetetlen módon felértékelődött a munkavállalók egészsége és biztonsága, a kulcspozícióban lévő, fontos munkatársak megtartása.

Az egyik legnagyobb kockázati tényezővé vált a betegségek miatti hiányzás.

A legfrissebb kutatási adataink szerint 2021 nyarának küszöbén a fehérgalléros (vagyis irodai) munkavállalók 35 %-a munkahelyváltást fontolgat.

Meglepő tény, de a távmunka bűvölete is erősen veszített a fényéből.

Munkaadóként mit tehet Ön azért, hogy a folyamatos munkavégzést ne veszélyeztesse a pandémia bármilyen fokú jelenléte?

A konferencián elhangzott előadásomban főként ebből a kiindulópontból tekintve mutattam be, hogy milyen új trendeket hozott az egészségbiztosítások terén a koronavírus.

Miért értékelődött fel ennyire a munkavállalók számára a vállalati egészségbiztosítás?

Az előadás első fele főként erre a kérdésre keresi a választ. Ehhez fontos megértenünk azt, hogy miben különleges az egészbiztosítás más juttatásokhoz, vagy más biztosítási termékekhez képest. Az egészségbiztosítás ugyanis olyan “biztosítás”, amely nem pénzt ad, hanem szolgáltatást.

Az egészbiztosítás másik nagy előnye, hogy akkor is lehet “élni vele”, amikor valaki egészséges!

Az adatok pedig azt mutatják, hogy a hazai munkavállalók előszeretettel használják is, azaz átlagosan évi közel 3 esetben is igénybe veszik valamelyik elemét a sok közül.

És ami pedig a “hab a tortán”: havi pár ezer forintos ráfordítással gyakorlatilag bármilyen egészségügyi szolgáltatást elérhetővé tesz az ügyfelek számára: az “állami” egészségügyhöz képest jóval magasabb színvonalon és főként várakozási idő nélkül.

Az előadás további részében igyekeztem átfogó képet adni arról, hogy milyen típusú szolgáltatásokat biztosítanak a különféle egészségbiztosítások, illetve milyen újdonságokkal, milyen extrákkal bővültek ezek a termékek a koronavírus-járvány következtében.

A poszt-covid kivizsgálás az egyik legnépszerűbb egészségbiztosítási extra szolgáltatás lett mind a panaszos, mind pedig a panaszmentes dolgozók számára.

Ezenkívül számos további újdonsággal is elérhető:

  • Ilyen például a sürgősségi ellátás igénybe vétele (ez korábban szinte teljesen kizárt volt a céges egészségbiztosítási rendszerben), vagy a szabadon összeállítható szűrési csomagok, az online időpontfoglalás kényelmes lehetősége, a saját fekvőbeteg kórház.
  • Egyre több biztosítónál lehetséges a szolgáltatási körbe a teljes családot is bevonni – a gyerekeket is beleértve. Legújabb innovációként pedig már orvosi távkonzultációt (közismert nevén videódoktort) és nonstop, 0-24 üzemben elérhető pszichológiai tanácsadást, call-centert is választhatunk munkavállalóink számára az egészségbiztosítási csomagjukba.

Milyen költségei vannak egy ilyen igényes és népszerű egészségbiztosításnak?

Nem akarom lelőni az összes poént (természetesen az előadás felvételéből ez is pontosan ki fog derülni), de annyit elárulhatunk azoknak, akik még csak most ismerkednek a magán-egészségbiztosítás fogalmával, hogy már havi 1 000 Ft-tól is van választható csomag a kínálatban. A többi pedig megtudható az előadásból!

Biztos, hogy a legjobb szolgáltatást választotta? Nézze meg összehasonlító táblázatunkat!