Döbbenetes változások a HR-trendekben: így forgatta fel a munkaerő toborzást és megtartását a COVID-járvány

Döbbenetes változások a HR-trendekben: így forgatta fel a munkaerő toborzását és megtartását a COVID-járvány!

Az immár több mint egy éve pusztító koronavírus-járvány szinte forradalmi változásokat indított el a humánerőforrás stratégia, a toborzási gyakorlat és a tehetségek megtartása terén is. A Randstad legfrissebb, a magyarországi munkaerőpiacot teljesen átfogóan elemző kutatásának eredményei (közel 300 HR-menedzser és felső szintű vezető megkérdezésére támaszkodva) is ezt igazolják. Nem vitás, hogy a munkavállalók számára mentálisan rendkívül megterhelő ez az egyszerre életveszéllyel és munkahely-elvesztéssel is fenyegető időszak, ezért ennek enyhítése első számú feladat lett a HR-osztályok számára.

A koronavírus járvány okozta korlátozásoknak köszönhetően a legtöbb hazai vállalkozásnak és vállalatnak is át kellett állnia az irodai munkavégzésről otthonira. A felmérésben részt vett válaszadók 63%-a állítja, hogy cégüknél kifejezetten szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Új trend az online interjú és a home office

A toborzási gyakorlat is elképesztő méretekben tolódott el az online interjúk irányába, és a távmunka technikai lehetőségeinek fejlődése miatt a cégek több mint harmada úgy gondolja, hogy a részleges (vagy teljes) távmunka modell működőképes lehet náluk. Ezt a kedvezményt egyébként a munkavállalók is nagyra értékelik.

A járvány miatt a tehetséges munkaerő bevonzásában kulcsfontosságúnak tartott tényezők listája is drasztikus mértékben rendeződött át! Hatalmasat veszített jelentőségéből a nemzetközi karrier lehetősége és a munkáltatói márkaépítés szerepe, továbbá jelentősen csökkent a fizetések fontossága. Előrelépett ugyanakkor a munkahelyi biztonság, valamint a kiszámítható előmenetel jelentősége. 2021-ben a legfontosabb tényező a vonzó munkahely kialakítása terén: a rugalmas munkaidő, valamint a munka és magánélet egyensúlya!

Mik a legvonzóbb juttatások 2021-ben?

A felmérésben résztvevő cégek több mint háromnegyede biztosít lehetőséget az otthoni munkavégzésre, valamint ad céges mobiltelefont és képzéseket az alkalmazottai számára. A válaszadók több mint 60%-a kínál általános vagy egyéni teljesítményért járó bónuszt, rugalmas munkaidőt, céges autót és további juttatásokat. 2019-hez képest jelentősen nőtt azon cégek száma is, amelyek egészségbiztosítást ajánlanak alkalmazottaik számára, ez egyértelműen a világjárvány hatása.
Tavaly még a cégek 70%-nál nem volt egészségbiztosítás a juttatások között, ma már ez az arány 50% alá csökkent. Vagyis 2020-hoz képest 50 százalékkal nőtt azon vállalatok száma, ahol az egészségbiztosítás a tehetséges és fontos munkaerő megtartásának nélkülözhetetlen eleme! Saját tapasztalatunk is az, hogy hónapról-hónapra egyre több cég tervezi ennek elindítását. A már bevezetett egészségbiztosításoknál rendkívül magas az elégedettség, és az is jól látható, hogy ehhez különösen ragaszkodnak is a munkavállalók.
Cégünk 2020-ban végzett egy rendkívül izgalmas kutatást, amely az egészségbiztosítás kiválasztásának legfontosabb döntési kritériumait is részletesen elemezte. A felmérésből kiderült, hogy a válaszolók 63%-a széleskörű szolgáltatói hálózatot, illetve a minél szélesebb szolgáltatási kör lefedését emelte ki. Sokaknak fontos a megfelelő biztosítás kiválasztásánál az előzménybetegségek bevállalása, a magán sürgősségi ellátás, illetve a prevenciós szűrés biztosítása is.

Biztos, hogy a legjobb szolgáltatást választotta? Nézze meg összehasonlító táblázatunkat!

 

És mi lesz a fizetésekkel?

2021-ben a cégek többsége az inflációval megegyező mértékben tervezi növelni munkavállalói fizetését, nagyjából harmaduk gondolkodik az inflációnál nagyobb mértékű fizetésemelésen. Érdekesség: bár a legtöbb cég nem remél számottevő gazdasági növekedést a közeljövőben, a válaszadó cégek 33%-a mégis újra munkaerő-felvételt tervez a következő 6 hónapban. 38%-uk viszont kijelentette, hogy a jelenlegi szinten tartja a létszámot, amíg a gazdaság újra be nem indul.
A kutatás megállapítja. hogy 2021-ben a cégek 4 legfontosabb kihívása:
– az üzlet működtetése,
– a távmunka kezelése,
– a termelékenység és a folyamatok biztosítása,
valamint az alkalmazottak egészségére és biztonságára fordított kiadások.

Szeretné tudni, hogy jelen pillanatban Magyarországon milyen egészségbiztosítási lehetőségek vannak? Szeretné tudni, hogy ezek közül melyik a legkedvezőbb az Önök cége számára? Hogy melyik tartalmaz COVID-tesztet vagy melyik fizet a koronavírusra is kártérítést?

 

Töltse le a vállalati egészségbiztosítások átfogó elemzését!