Nyugdíjbiztosítás

2014 óta Önnek lehetősége van az adójának egy részéről rendelkezni úgy, hogy nyugdíj célú megtakarításainak 20%-át (Max. 130.000 Ft/év) vissza tudja igényelni a megtakarítási számlájára.

 

A piacon folyamatosan egyre több nyugdíjbiztosítás jelenik meg, de hogy ezek közül melyik a legmegfelelőbb az Ön számára és pontosan mennyi adót is tud visszaigényelni és hogyan, ebben tudok az Ön segítségére lenni.

Adókedvezmény nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek
A 2014. január 1-jén hatályba lépő személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 93. pontja alapján:
a nyugdíjbiztosítással rendelkezők az általuk befizetett biztosítási díj 20%-ának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot jóváírathatnak nyugdíjbiztosítási számlájukon.

 

Kik köthetnek nyugdíjbiztosítást?
Ez biztosítónként eltérő lehet. Többségüknél minimum 10 évre kell megkötni a szerződést (tehát legkésőbb 55 évesen), de van, ahol még az utolsó pillanatban is lehet nyugdíjbiztosítást indítani (1-5 évre).

 

Hogyan vehető igénybe az adókedvezmény?
A biztosító minden év elején igazolást állít ki Önnek az előző évi befizetéseiről és ezt fel kell tüntetnie adóbevallásában.
A befizetett összeg 20%-ának megfelelő összeget (de max. 130 000 Ft-ot) visszautalnak az Ön nyugdíjbiztosítási számlájára, és ez szintén befektetésre kerül.

 

Mi történik pénzével a nyugdíjbiztosítási számlán?
Az ön által befizetett összegek, valamint az adójához kapcsolódó, államtól kapott jóváírások befektetésre kerülnek az alapján, amit Ön a szerződéskötéskor meghatároz.
Van biztosító, aki bónuszokkal is növeli a megtakarítás értékét.
 

Segíthetek az Önnek megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásában?