Cafeteria rendszer eltörlésének hatása az egészségbiztosítási piacra

Portolion megjelent cikk, amiben megkérdezték a véleményemet: 

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok-penztarak/szazezrek-alol-rugja-ki-a-mankot-a-kormany-uj-cafeteriajavaslata.289546.html

A cikkben kifejtem, hogy a változást ebben formában nagy öngólnak tartom és nem hiszem, hogy be is vezetnék. 

Ha a törvény a jelenlegi formájában tényleg életbe is lépne, akkor az egészségbiztosítás egyéb meghatározott juttatásként 40,7%-al adóznának. Sok más juttatás eltűnne a piacról várakozásaim szerint.

A vállalatok a cafeteria rendszerre fordított összegeket átültetnék bérbe, azonban ha azt nézzük, hogy a nettó bérnek milyen közterhei vannak összességében, akkor az egészségbiztosítás 40% körüli terhe eltörpül majd e mellett. 

Véleményem szerint a munkavállalalók hozzászoktak ehhez a juttatáshoz és a legtöbb ügyfelemnél jövőre kb. 3.000 Ft nettó fizetés ellenértéke lenne havonta.

Nem gondolom, hogy egy vállalat a dolgozóik egészségénél fontosabbnak tartanak majd 3e Ft fizetésemelést, miközben a béreket amúgy is emelik majd a cafeteria rendszer forrásaiból.

Összességében azt gondolom, hogy a belengetett változásoknál kedvezőbb változások jönnek és az egészségbiztosítások hozzáadott értéke mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Mi fontosabb van az egészségnél?