Adókedvezmény a nyugdíjbiztosításokra

Az év elején kihirdetett adójogszabály szerint 2014. január 1-jétől - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezők.

Az új nyugdíjbiztosítási adókedvezmény az adóról való rendelkezés jogosultságát jelenti. 2014-től a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező magánszemélyek az általuk befizetett díj 20 százalékának megfelelő összeget, de évi legfeljebb 130 ezer forintot jóváírathatnak nyugdíjbiztosítási számlájukon. Az adókedvezmény lehetőséget teremt egy növekvő nyugdíjbiztosítási állomány létrehozására, ami a későbbiekben jelentős szerepet játszhat az időskori ellátások kiegészítésében.

A nyugdíj-előtakarékosság egyaránt érdeke a lakosságnak és az államnak is. Az egyéni öngondoskodás hiányában a társadalmi ellátórendszerek néhány éven belül komoly kihívásokkal szembesülhetnek, így a nyugdíjbiztosítások szélesebb körben való elterjedése egyszerre szolgálja az állam és a fogyasztók érdekeit, mivel hozzájárul a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez és ezáltal csökkenti a társadalombiztosítás terheit is.

A kedvezmény igénybevételének alapjául szolgáló nyugdíjbiztosítási termékeknek négyféle biztosítási eseményt tartalmaz. A biztosító akkor szolgáltathat, ha a biztosított megszerzi a társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultságot, vagy egészségi állapota legalább 40 százalékos mértékben károsodik, vagy eléri a szerződés kötésekor érvényes törvényes nyugdíjkorhatárt, illetve ha elhalálozik.

penzcentrum.hu