A kéket vagy a pirosat választod?

Figyelő - 2013.12.05.

 

Az adómentes egészségbiztosítások juttatási rendszerbe történő bevezetéséről.

Aktualizálva 2017.10.17.

 

A jövő évi juttatástervezések igazi kérdőjel-generátora az egészségbiztosítás. 2012. óta ez adómentesen adható juttatási elem, ezért sok cég szeretné valamilyen módon beilleszteni a meglévő rendszerébe. Sokan azonban tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy a 6-7 féle biztosítás között milyen különbségek vannak, milyen csomagot válasszanak dolgozóiknak?

A magyar egészségügyben betegút-szervezési feladatokatokhoz speciális szaktudás szükséges, melyhez partnereket kellett találni. A piacot alapvetően három részre lehet osztani a biztosítók mögött álló egészségügyi szolgáltatók alapján.

A legtöbb biztosító a hazai viszonylatban már tapasztalt és ismert Medicovert választotta (ING, Uniqa, Spring). Ők a piac egyik legnagyobb magánszolgáltatójára bízzák ügyfeleiket, amelynek intézményei az ország számos pontján megtalálhatók. Jellemző erre az egészségbiztosítási vonalra, hogy a legtöbb esetben a saját egészségügyi szolgáltatóhoz szervezik a betegeket, több szolgáltatás esetén korlátlanul. Csomagjaik felépítése hasonló, az egyre nagyobbak egyre több szolgáltatást tartalmaznak.

Másként néz ki a termékfelépítés az Advance Medical és az őt választó biztosítók, az Vienna Life, Union, Aegon esetében. Az előbbinél az ügyfél maga válogathatja össze, hogy munkatársainak milyen csomagokat szeretne. Az Union pedig már az alapkonstrukcióban temérdek szolgáltatást nyújt, és az egyes csomagokban különböző limitekhez köti ezek szervezésének és térítésének felső határát. Az Advance Medical és Union konstrukciójában közel 500 egészségügyi szolgáltatónál szinte minden járóbeteg-ellátás elérhető, az egészségbiztosítások árversenyében jelenleg a legolcsóbb áron. A piac harmadik részét a Generali fedi le, amely saját szolgáltatás szervezővel teszi egyre szorosabbá a versenyt a piacon.

A CIG Pannónia Best Doctors nevű egészségbiztosítása és az Uniqa MedTopDoc más utat követnek. Ők a hazai járóbeteg-ellátásban nem vesznek részt, helyette azt vállalják egy-két alapszolgáltatáson túl, hogy meghatározott kritikus betegségek esetén az ügyfelet a világ azon pontján kezelik, ahol annak leginkább szakavatott orvosai dolgoznak. Ennek akár több százmilliós költségeit is állják a biztosítás keretében.

Fentiek alapján biztosan állítható, hogy a megfelelő egészségbiztosítás kiválasztása nem könnyű feladat, és szakembert kíván. A legfontosabb azt tisztázni, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz pontosan az adott biztosítási csomag és mennyiért. Különböző cégvezetői igények esetén különböző biztosítók termékei lehetnek előnyösek. A vezetőnek mérlegelnie kell, hogy mire szeretné használni a juttatást. Ha cége kulcsembereinek lojalitását szeretné növelni, akkor érdemes nekik automatikusan adni a magán-egészségbiztosítási lehetőséget.

Ha szeretné, hogy dolgozói a bruttó cafeteriakeret minél nagyobb részét ténylegesen meg tudják kapni, akkor érdemes ezt az adómentes juttatást betenni a cafeteria-rendszerbe választható vagy akár fix elemként. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy nem érdemes több egészségbiztosítást választható elemként beilleszteni a rendszerbe, mert a dolgozó nem tud elsőre eligazodni a biztosítók szolgáltatásainak útvesztőjében.

Végül az, hogy egy vezető melyik lehetőséget választja munkatársai számára, nem feltétlenül racionális döntés eredménye. Furcsa, hogy szinte mindegyik konstrukcióról hallottam már panaszt és egekig magasztalást is. Azonban egy biztos, akinek van privát egészségbiztosítása, annak meg kell szoknia egy teljesen új érzést: Magyarországon, várakozási idő nélkül, kedves és figyelmes orvosok magas színvonalon nyújtanak számukra egészségügyi ellátást.

A szerző az UFS Group  független egészségbiztosítási szakértője